HİZMETE GENEL BAKIŞ

Dünyada ve ülkemizde ise hızla çoğalan otomatik vitesli arabalar gün geçtikçe daha da artarak tercih ediliyor. Otomatik vitesli araçların en önemli özelliği otomatik şanzıman bulunmasıdır. Otomatik şanzıman; düz vitesli araçlardaki debriyajın görevini yerine getiren otomatik bir sistemdir.

Otomatik şanzıman en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaba katarak ayarlanan vites değişim süreleri ile kullanıcı hatasından oluşabilecek sorunların en aza indirgenmeyi hedeflemektedir.

Otomatik şanzıman içerisinde bir çok parçayı barındırır; tek yönlü kavrama (bazı şanzımanlarda çift yönlü kavrama vardır) ve damperli yay gibi başlıca parçalar yanında motorda şanzımanda sarsıntıyı kesen ayrı bir parça ve bunlara ek olarak aracı yerinden kaldıran balata , beyin ve tork konventer bulunmaktadır.

Otomatik şanzıman elektronik mekanizması (beyin) ile hangi zamanda vites azaltılıp yükseltileceğini hangi zamanda yakıtı 4 çekere takıp 2 çekere takacağını ayarlar. Bu elektronik mekanizma hava durumuna göre ve sürüşe göre kendini adapte eder. Elektronik hareket sensörleri vasıtasıyla mekanik harekete çevirir.

Tork konventor motordan aldığı 1kg gücü 3,5 ile 4 kg çıkarır. Tork konverter vantilatör pervanesine benzer dairesel kapaklar ve onların ortasında stator denilen küçük bir pervane ile konumlandırılmıştır. Aracın motoru çalıştığı sürece tork konverteri dönme hareketini her koşulda sürdürmektedir. Otomatik vites olan araçlarda dur – kalk yapılan durumlarda daha fazla yakıt harcanmasının sebebi budur.

NEDEN BİZİ TERCİH ETMELİSİNİZ?

Her türlü arıza ve bakımda size yardımcı olabiliriz.
Hem yurtiçi hem de yurtdışı araçlarda herhangi bir soruna çözüm buluyoruz.

  • Sizin için tüm sorunları çözüyoruz.
  • Biz dostça hizmet veren ve profesyonel bir grup insanız
  • Geniş bir servis yelpazesi sunuyoruz.
  • Çoğu sorunu aynı günde çözüyoruz
  • İlk seferde sorunlarınızı çözüme kavuşturuyoruz.

POPÜLER SORULAR

  • Şanzıman yağı ne zaman değişmeli?

    Türkiye hava şartlarına göre şanzıman yağları ömürlük değildir. 30 bin km ‘de bir şanzıman yağını değiştirmek zorundayız. Şanzıman yağı değişmezsek şanzıman aşınır daha sonra şanzıman revizyon ister bu da daha çok maliyetli bir işlemdir.

  • Şanzımanın balata yakması ne demektir?

    Şanzıman içinde rulmanlar seperatörler burçlar aşınmasıyla birlikte bir basınç kaybının oluşturduğu durumdur.

  • Şanzıman yağının kalitesini nasıl anlarım?

    Şanzıman yağının kalitesi düşük olursa köpürür, köpüren yağ hidrolik iletkenliği zorlaştırır. Vites geçişlerinde kaymalar olur. Düşük kaliteli yağlar otomatik şanzımana zarar verir. Otomatik şanzıman; motordan çok çok daha pahalı masraflar açabilir.

© Copyright 2018 SÖZCÜ OTOMOTİV