Dünyada ve ülkemizde ise hızla çoğalan otomatik vitesli arabalar gün geçtikçe daha da artarak tercih ediliyor. Otomatik vitesli araçların en önemli özelliği otomatik şanzıman bulunmasıdır. Otomatik şanzıman; düz vitesli araçlardaki debriyajın görevini yerine getiren otomatik bir sistemdir.
Otomatik şanzıman en uygun hızlanma ve tork devirlerini hesaba katarak ayarlanan vites değişim süreleri ile kullanıcı hatasından oluşabilecek sorunların en aza indirgenmeyi hedeflemektedir.
Otomatik şanzıman içerisinde bir çok parçayı barındırır; tek yönlü kavrama (bazı şanzımanlarda çift yönlü kavrama vardır) ve damperli yay gibi başlıca parçalar yanında motorda şanzımanda sarsıntıyı kesen ayrı bir parça ve bunlara ek olarak aracı yerinden kaldıran balata , beyin ve tork konventer bulunmaktadır.
Otomatik şanzıman elektronik mekanizması (beyin) ile hangi zamanda vites azaltılıp yükseltileceğini hangi zamanda yakıtı 4 çekere takıp 2 çekere takacağını ayarlar. Bu elektronik mekanizma hava durumuna göre ve sürüşe göre kendini adapte eder. Elektronik hareket sensörleri vasıtasıyla mekanik harekete çevirir.
Tork konventor motordan aldığı 1kg gücü 3,5 ile 4 kg çıkarır. Tork konverter vantilatör pervanesine benzer dairesel kapaklar ve onların ortasında stator denilen küçük bir pervane ile konumlandırılmıştır. Aracın motoru çalıştığı sürece tork konverteri dönme hareketini her koşulda sürdürmektedir. Otomatik vites olan araçlarda dur – kalk yapılan durumlarda daha fazla yakıt harcanmasının sebebi budur.